NIEUWBOUW WONING

EKE
BEN-WONING
E-PEIL E28
MASSIEFBOUW
oPlevering SEPTEMBER 2015 (START AUGUSTUS 2014)

Deze compacte, moderne en functionele eengezinswoning is een massieve BEN-woning. Dit project bewijst dat een compacte woning niet altijd een saai volume hoeft te worden. Het volume van de woning is als een geknikte balk, waarbij de leefruimtes op de tuin (zuid en west) georiënteerd blijven, terwijl de inkom, berging en technieken zich aan oostelijke en noordelijke zijde bevinden. Een extra ruimtelijke ster-dimensie wordt bekomen door de leefruimte met een bureau te openen naar het noorden (gelijkvloers) en de nachthal met een open hobbyruimte te verruimen naar het oosten (verdieping).

Het creatief en ruimtelijk ontwerp blijft verder constructief eenvoudig, makkelijk te bouwen én betaalbaar.

Met deze scharnier-ingreep is het bovendien gelukt om op het compacte en vreemde perceel (veelhoek-vorm en slechte oriëntatie met straat aan het zuiden) een woning te bouwen met een zuidwestelijke tuin terwijl de opdrachtgever tijdens de werken in de oude hoeve kon blijven wonen.

De BEN-woning is goed geïsoleerd (K31), luchtdicht gebouwd en bevat met WTW-ventilatie, een lucht-water-warmtepomp en PV-panelen.